S sodelovanjem v programu ZDRAVJE V VRTCU  smo želeli skozi vse leto oblikovati zdravo in varno okolje, ki pozitivno vpliva na krepitev in ohranjanje našega zdravja in zdravja otrok. Sodelovale so vse skupine. S pomočjo dodatnega izobraževanja, ki ga je nam, strokovnim del

avkam, ponudil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), smo svoje znanje še nadgradile in obogatile (15 strokovnih delavk se je udeležilo enega izobraževanja, 5 pa dveh).  

Na nivoju vrtca smo v sklopu RDEČE NITI »POKLONI ČAS POLEPŠAJ DAN«, v mesecu oktobru načrtovali in izvedli različne dejavnosti, ki so razvijale prijateljske odnose, spoštljiv odnos do sočloveka in spodbujale izražanje lastnih potreb ter  želja. Ob koncu je bilo zaznati pri otrocih in zaposlenih več empatičnosti, izrečenih pozornosti in veselja ob sprejemanju le teh ter spoštovanju drugačnosti.

V mesecu aprilu smo praznovali  DAN ZEMLJE. Očistili smo smeti na naših sprehajalnih poteh in ozavestili problematiko odvržene plastike. Spoznali smo pomen besede recikliranje, saj smo odpadno embalažo ponovno  uporabili. Ustvarili smo zanimive izdelke ali pa se z njimi preprosto igrali.

V mesecu aprilu so starejše skupine ob sodelovanju z dr. Saro Kobolt in njeno zobno asistentko izvedle zanimive dejavnosti na temo USTNA HIGIENA. Otroci so spoznali, zakaj je potrebno skrbeti za zobe, kaj potrebujemo za umivanje in se seznanili s pravilno tehniko ščetkanja. V skupinah mlajših otrok smo še posebno pozornost namenili spodbujanju okušanja ZDRAVE PREHRANE, saj se zavedamo, da bodo pridobljene izkušnje pomembno vplivale  na prehranske navade v njihovi odrasli dobi. Na igriv in zanimiv način so spoznavali in poskušali različno sadje, zelenjavo in jedi. Pri tem so spoznavali nove besede, razvijali samostojnost in kulturo prehranjevanja.

Posebno pozornost smo namenili VAROVANJU OKOLJA IN NARAVE, zato smo vse leto vsakodnevno ločevali, varčevali z vodo, elektriko in papirnatimi brisačami. Odpadni material smo pogosto reciklirali. Iz jajčne embalaže so nastale rože za mamice, iz papirja ptičke, iz škatel čebelnjak, iz plastike čebele, metulji in mravljice, iz jogurtovih lončkov ropotulje… Ob koncu leta smo pripravili pred vrtcem dobrodelno tržnico, kjer smo izdelke, ki so bili pretežno izdelane iz odpadne embalaže,  ponudili staršem in prebivalcem kraja. Zbrane prispevke smo podarili deklici Neži za zdravljenje, saj je njen oče nekoč obiskoval naš vrtec,.

Spodbujali smo ZDRAV NAČIN ŽIVLJENJA S PRAVILNIM UMIVANJEM ROK. V umivalnicah smo nalepile nasvete NIJZ-ja. Obogatile smo jih s fotografijami otrok, ki so prikazovale nazorni prikaz. Ob pomoči različne literature ter poskusov smo otrokom prikazale,  kako umivanje učinkovito odstrani bakterije iz rok. Otroci so si radi umivali roke in ob tem  varčevali z milom (1 kapljica) in papirnatimi brisačami (2 brisači). Pogosto smo opazile učenje otrok od otrok, saj so nekateri posamezniki svoje znanje prenašali na druge na prijeten in nevsiljiv način.

Nismo pozabili na TELESNO DEJAVNOST. Skozi vse leto smo se vsak dan razgibavali ob gibalnih minutkah in jogi. Kot stalnica so bili v igralnicah mlajših skupine mehki poligoni. Otroci so imeli možnost krepiti ravnotežje in moč. Enkrat tedensko so starejše skupine telovadile v šolski telovadnici, za mlajše pa sta vodji interesne dejavnosti Malček Gibalček nekajkrat na leto pripravili zabavno gibalno srečanje v telovadnici, na telovadišču ali igrišču vrtca. Dvakrat na leto smo skupaj s starši in osebjem vrtca telovadili s skupino Šola zdravja -1000 gibov. Skupina starejši otrok je ob pomoči hišnika, staršev in vodjo vrtca ustvarila v bližnjem gozdu Gozdno igralnico, kjer smo se pogosto igrali. Starejše skupine so v njej pripravile srečanje za starše, mlajše pa zabavno, gibalno srečanje na dvorišču vrtca. Vsakodnevno smo se odpravljali na sprehode in občasno na daljše pohode. Pred dežjem so nas ščitili dežni plašči, ki so nam jih podarili zaposleni podjetja MOL.

 Z zadovoljstvom in ponosom ugotavljam, koliko raznolikih dejavnosti smo pripravile našim najmlajšim in kako spretno smo jih med seboj povezovale. Vsem sodelavkam bi se zahvalila za sodelovanje, pomoč in idejnost.

Koordinatorka programa, Tanja Bivšek